login

Koeducatie

Ook voor scholen is dit een unieke excursie, de leerlingen kunnen van dichtbij kennis maken met de koe. Voor velen een spannende ervaring. Dit is nu het dier waar de melk vandaan komt en waar zoveel verschillende zuivelproducten en kaas van gemaakt wordt. Vanilleyoghurt, karamelvla, vruchtenyoghurt, dubbelvla, kwark, jonge kaas, pitjeskaas en smeerkaas de producten die we allemaal kennen en dagelijks eten.

 

Aan de hand van een vragenlijst kunnen de leerlingen zelf de antwoorden op het erf opzoeken. Ook is het mogelijk om verschillende van deze opdrachten uit te werken in een werkstuk. Deze excursie kan natuurlijk prima in plaats van een biologie les op school of als aanvulling op de behandelde theorie. Tijdens de rondleiding zullen verschillende facetten van de anatomie, gedrag en voeding aan de orde komen.

 

Het niveau kan variëren van groepen 7 & 8 van de basisschool tot VMBO en MBO. De opdrachten en vragen worden aan het niveau aangepast. Voor VMBO/ MBO dieren/ veehouderij kan er wat dieper op de stof worden ingegaan.

 

Ook zijn eigen opdrachten uit te voeren, zowel klassikaal als individueel. Zoals bijvoorbeeld een praktijkopdracht over voeding of huisvesting. Maar men kan ook denken aan rangorde, ziekten en vaccinaties of een onderzoek naar pijnbeleving bij koeien. Hiervoor krijgt u alle beschikbare informatie die aanwezig is. Neem hiervoor contact op voor overleg.

 

Praktijkopdracht

Studenten van de Academie Natuurlijke Geneeswijzen voeren een praktijkopdracht uit. Hier worden verschillende touches op een koe gedaan. Deze touches behoren bij het vak Tteam, dit is het bewust maken van het lichaam. Door cirkelende bewegingen met een lichte handdruk te maken worden zenuwbanen gestimuleerd. Dit heeft tot gevolg dat bewegingen van het dier gemakkelijker en soepeler gaan.

 

In de paardenwereld is Tteam al wat bekender, veel trainers gebruiken de touches en grondoefeningen om een paard bepaalde oefeningen te leren. Het paard wordt zich bewuster van zijn lichaam, leert zich beter te bewegen en wordt soepeler. Het dier is daardoor gemakkelijker in staat om moeilijker dressuuroefeningen te doen. Met de grondoefeningen kunnen we het paard ook eenvoudiger leren om in de trailer te stappen.

 

Bij het grondwerk worden de ster, het labyrint en een grondplank gebruikt. Dit werk heeft verschillende functie's. Het bevordert de balans en de coördinatie van een dier. Door de ongewone bewegingen worden nieuwe zenuwbanen geactiveerd en worden de leermogelijkheden verbeterd. Grondwerk bevordert de samenwerking tussen mens en dier, het dier leert gehoorzaam te zijn en op fijne signalen te letten en te reageren.

 

Team is ontwikkelt door Linda Tellington Jones, na een studie bij dr. Moshe Feldenkrais. Deze arts deed bewegingsoefeningen met mensen. Linda Tellington heeft deze bewegingen ook bij dieren uitgeprobeerd en vervolgens de verschillende touches ontwikkeld. Ze heeft de touches vernoemd naar dieren, dit om het voor de gebruiker makkelijker te onthouden.

 

Met succes worden deze touches en oefeningen gebruikt bij verschillende diersoorten. Het maakt je niet alleen bewuster van het lichaam, het vermindert ook stress en werkt zeer ontspannend. Door touches op de mond te maken kan men dieren met veel angst tot rust brengen. De mond wordt namelijk direct gerelateerd aan het limbisch systeem in de hersenen, daar waar de emoties zetelen.