login

 

Koenectie

Het afkalven gebeurt in de zomer buiten in het weiland. Buiten is natuurlijk ideaal, omdat ze hier voldoende ruimte hebben en het is fris en schoon. In de winter gaan de koeien in de kraamstal, dit is een ruim hok met veel stro, waar de koe gemakkelijk kan gaan liggen en weer opstaan. Na de geboorte blijft het kalf enkele dagen bij de moeder. De koe likt het kalf droog, dit stimuleert de bloedsomloop en de ademhaling van het kalf. Het kalf kan voldoende biest drinken, dit is de eerste melk die de koe geeft. Biest bevat veel afweerstoffen die het kalf nodig heeft als bescherming tegen ziektekiemen. De afweerstoffen worden de eerste 24 uur nog goed opgenomen door de darmwand, omdat deze nog permeabel (doorlatend) is.

De draagtijd is 279 tot 285 dagen, dat is ongeveer 9 maanden. Meestal wordt er één kalf geboren, maar af en toe ook twee of drie. MRY koeien kunnen zich meestal wel zelf redden met de geboorte, maar het komt ook voor dat we moeten helpen trekken. Af en toe gebeurt het dat er een keizersnee moet plaatsvinden. Hiervoor wordt dan de hulp van de dierenarts ingeroepen. Als verzorger moet je dan assisteren bij de operatie.


 

Jantje 12 loopt voor het huis, hier kunnen we haar goed in de gaten houden. Ze is wat onrustig, maar het is niet de eerste keer dat ze moet afkalven. Tot nu toe verloopt alles goed en kan ik rustig foto's maken. Ze zoekt naar een geschikte plek om te gaan liggen.
Ze loopt met de staart af en de pootjesblaas komt eruit.
Jantje is gaan liggen en begint te persen. De vruchtvliezen zijn gebroken en de pootjes en de neus van het kalf zijn zichtbaar.
Hier moet ze even flink persen, de kop en de schouders zijn altijd even moeilijk. Het kalf is daar op z'n breedst.
Een laatste perswee en het kalf komt er vlot af.
Het kalf proest wat en hapt naar lucht. Jantje staat bijna direct op en likt haar kalf schoon.